diplomski rad
Utjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže

Darijo Šibalić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
Podaci o radu
NaslovUtjecaj uvjeta kruto-tekuće ekstrakcije na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže
AutorDarijo Šibalić
Voditelj/MentorAna Bucić-Kojić (mentor)
Sažetak rada
U prvom je dijelu ovog rada ispitan utjecaj temperature ekstrakcije (T = 27 – 47 °C), omjera kruto-tekuće (L/S = 15 - 25 mL/g), broja okretaja tresilice (n = 100 - 200 rpm) i vremena trajanja ekstrakcije (t = 30 - 90 min) na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže metodom odzivnih površina prema Box-Bhenkenovom planu pokusa. Ekstrakcija je provedena u vodenoj kupelji s tresilicom, a kao otapalo je korištena voda. Masena koncentracija šećera u ekstraktima kukuruzne silaže, određivana UHPLC metodom, kretala se u rasponu 9,21 - 15,47 mg/gs.t. za fruktozu; 6,86 - 9,37 mg/gs.t. za glukozu; 0,33 - 3,82 mg/gs.t. saharozu; te 0,06 - 0,87 mg/gs.t za maltozu. Proces ekstrakcije fruktoze u ispitivanim uvjetima najbolje je opisivao kvadratni model (R > 0,91), a za glukozu linearni model (R > 0,66). Temperatura ekstrakcije i broj okretaja tresilice imali su najveći utjecaj na ekstrakciju šećera (potvrđeno statistički značajnim članovima (p < 0,05)). Određeni optimalni uvjeti ekstrakcije metodom odzivnih površina su t = 30 min; omjer L/S = 25 mL/g; n = 170 rpm i T = 30 °C. Eksperimentalni rezultati dobiveni pri navedenim optimalnim uvjetima (Cglu = 8,28 mg/gs.t.; Cfru = 12,09 mg/gs.t.) ekstrakcije pokazali su dobra slaganja s podacima predviđenim modelom (Cglu = 8,75 mg/gs.t.; Cfru = 14,38 mg/gs.t.). U drugom dijelu rada provedena je kruto-tekuća ekstrakcija šećera, pri utvrđenim optimalnim uvjetima, iz biološki obrađene kukuruzne silaže uz pomoć gljive bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima.
Ključne riječikukuruzna silaža ekstrakcija metoda odzivnih površina T. versicolor
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of solid-liquid extraction conditions on extractability of sugars from corn silage
Povjerenstvo za obranuMarina Tišma (predsjednik povjerenstva)
Ana Bucić-Kojić (član povjerenstva)
Mirela Planinić (član povjerenstva)
Sandra Budžaki (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-10-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The effects of extraction temperature (T = 27 - 47 °C), solid-liquid ratio (L/S = 15 - 25 mL/g), the speed shakers (n = 100 - 200 rpm) and the duration of the extraction (t = 30 - 90 min) such as their interaction on extractability of sugars from corn silage were examined in the first part of this study. Extractions were performed by water using a shaking water bath. Content of sugars in the silage extracts was determined by UHPLC method and ranged from 9.21 to 15.47 mg/gs.t. fructose, 6.86 to 9.37 mg/gs.t. glucose, 0.33 to 3.82 mg/gs.t. sucrose, and 0.06 to 0.87 mg/gs.t. maltose. Extraction temperature and the speed shakers had the greatest influence on the extraction of sugars (confirmed by statistically significant p value (p <0.05)) from corn silage. The optimal conditions for the sugar extraction were determined by response surface methodology (t = 30 min; the ratio L/S = 25 mL/g; n = 170 rpm and T = 30 °C) based on Box-Bhenken experimental design. The experimental results obtained under the above optimum extraction conditions (Cglu = 8.28 mg/gs.t.; Cfru = 12.09 mg/gs.t.) showed good agreement with the data provided by linear model (R > 0.66) for glucose (Cglu = 8.75 mg/gs.t.) and quadratic model (R > 0.91) for fructose (Cfru = 14.38 mg/gs.t.). In the second part of the work, solid-liquid extractions of sugars from biologically treated corn silage in solid-state conditions with Trametes versicolor were performed under determined optimal extraction conditions.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)corn silage sugar response surface methodology T. versicolor
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:707564
PohranioIvana Šuvak