završni rad
Adsorpcija polifenola na ß-glukanu - kinetička istraživanja

Toma Tadić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Katedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Fizikalna kemija
Podaci o radu
NaslovAdsorpcija polifenola na ß-glukanu - kinetička istraživanja
AutorToma Tadić
Voditelj/MentorLidija Jakobek (mentor)
Sažetak rada
Polifenolni spojevi su pokazali da mogu ulaziti u interakcije sa sastojcima hrane kao što su lipidi, proteini, te ugljikohidrati. Ove interakcije se mogu pratiti kroz proces adsorpcije kroz kinetička istraživanja pri čemu se mogu dobiti informacije o redu reakcije. U ovom radu istraživana je kinetika adsorpcije galne kiseline kao polifenola i β-glukana kao prehrambenog vlakna koji spada u skupinu polisaharida. Pokazalo se da se galna kiselina adsorbirala na β-glukan tijekom vremena, a reakcija adsorpcije galne kiseline na β-glukanu bila je pseudo-prvog reda.
Ključne riječipolifenoli adsorpcija β-glukan kinetička istraživanja
Naslov na drugom jeziku (engleski)Adsorption of polyphenols onto ß-glucan - kinetic studies
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineKatedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Fizikalna kemija
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Polyphenolic compounds have shown that they can interact with food ingredients such as lipids, proteins, and carbohydrates. These interactions can be interpreted through adsorption process through kinetic studies where the information about the reaction order can be obtained. In this work the kinetic of reaction between polyphenol like gallic acid and dietary fiber like β-glucan have been investigated. It has been shown that gallic acid adsorbed onto β-glucan and the reaction of gallic acid adsorption onto β-glucan was the pseudo-first order.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)polyphenols adsorption β-glucan kinetics studies
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:781570
PohranioIvana Šuvak