završni rad
Mlijeko u prahu

Jelena Mandarić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju mesa i ribe
Podaci o radu
NaslovMlijeko u prahu
AutorJelena Mandarić
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
U današnjem svijetu jedna od neizostavnih namirnica je mlijeko. Međutim, kako bi se olakšao njegov transport, pakiranje, skladištenje, ali i produžio rok trajanja i proširila mogućnost njegove uporabe došlo je do razvoja tehnologije proizvodnje mlijeka u prahu. Kao pokazatelji kvalitete takvog proizvoda najčešće se uzimaju udio vode i slobodne masti, nasipna i specifična težina, poroznost, boja, struktura praha te topivost. Proces proizvodnje započinje najprije hlađenjem mlijeka i njegovom mehaničkom obradom radi uklanjanja nečistoća. Prije samog sušenje potrebno je obaviti uparavanje koje se može vršiti pomoću pločastih ili višestupanjskih izmjenjivača topline. Sušenje se obavlja ili raspršivanjem ili na valjcima. Pakira se u poliesterske vreće sa modificiranom atmosferom. Mlijeko u prahu ima široku namjenu: konditorska, pekarska industrija, dječja hrana itd.
Ključne riječimlijeko u prahu uparavanje sušenje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Milk powder
Povjerenstvo za obranuVedran Slačanac (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju mesa i ribe
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In today's world one of the indispensable ingredients is milk. However, in order to facilitate its transportation, packaging, storage, extend shelf life and extended the possibility of its use, the technology of production of milk powder is developed. Indicators of the quality of such products usually are the water content and free fat, and bulk density, porosity, color, structure and solubility of the powder. The manufacturing process begins first with the cooling of milk and its mechanical treatment to remove impurities. Before the drying occurs, it is necesary to evaporate the milk which can be done using the plate or multi-stage heat exchanger. Drying is conducted either by spraying or roller. It is packed in polyester bags with modified atmosphere. Milk powder has a broad purpose: confectionery, bakery industry, baby food etc.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk powder evaporation drying
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:609177
PohranioSanda Hasenay