završni rad
Koloidni sustavi

Mario Lacković (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Katedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Podaci o radu
NaslovKoloidni sustavi
AutorMario Lacković
Voditelj/MentorLidija Jakobek (mentor)
Sažetak rada
Koloidni disperzni sustavi su podvrsta disperznih sustava u kojima čestice ne možemo odijeliti filtracijom. Koloidni sustavi dijele se na koloidne otopine ili solove, emulzije, pjene, gelove te tekuće ili krute aerosolove, a po strukturi na liofilne i liofobne koloide. Znanje o priređivanju određenih vrsta stabilnih koloidnih sustava te isto tako izdvajanje koloidnih čestica iz sustava vrlo je bitno za različite industrijske grane, a posebno za prehrambenu industriju. Cilj ovog rada bio je opdenito opisati koloidne sustave, objasniti osnovna svojstva koloida (optička svojstva, Brownovo gibanje, sedimentacija, električna svojstva), strukturu (liofilni, liofobni), priređivanje pojedinih koloidnih sustava te metode izdvajanja koloidnih čestica. Navedeni su i primjeri koloida u prehrambenoj industriji.
Ključne riječikoloidi koliodni sustav
Naslov na drugom jeziku (engleski)Colloidal systems
Povjerenstvo za obranuLidija Jakobek (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineKatedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Colloidal systems are a subgroup of dispersed systems in which particles can not be separated by filtration. Colloids can be classified as colloidal solutions or sols, emulsions, foams, gels and liquid or solid aerosols. When it comes to the structure, they can be classified as lyophilic and lyophobic colloids. Knowledge of both, the preparation of stable colloidal systems and the separation of colloidal particles, is crucial for many industries and especially for food industry. The main goal of this work was to: describe colloidal systems, explain some basic properties of colloids (optical properties, Brownian motion, sedimentation and electrical properties ), explain their structure (lyophilic, lyophobic ), the preparation of colloids and also the separation of colloidal particles. Some examples of colloids from food industry are also presented.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)colloid colloidal system
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:294732
PohranioSanda Hasenay