završni rad
Adsorpcijske izoterme

Luka Katić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Katedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Fizikalna kemija
Podaci o radu
NaslovAdsorpcijske izoterme
AutorLuka Katić
Voditelj/MentorLidija Jakobek (mentor)
Sažetak rada
Adosrpcijske izoterme su grafički prikazane ovisnosti volumena/mase adsorbirane tvari na adsorbensu i primijenjenog tlaka (koncentracije, mase) tvari koja se adsorbira. Taj odnos je karakterističan za svaku temperaturu te se zbog toga grafičke ovisnosti nazivaju izotoerme. Linija koja povezuje vrijednosti u grafu pri istoj temperaturi naziva se adsorpcijska izoterma. Poznate su Freundlichova, Langmuirova, Dubinnin-Radushkhevicheva i mnoge druge izoterme. Adsorpcijske izoterme služe za bolje razumijevanje procesa adsorpcije i učinaka adsorpcije pri različitim temperaturama. U ovom radu cilj je bio opisati svojstva adsorpcije, Freundlichovu, Langmuirovu i Dubinnin-Radushkhevichevu adsorpcijsku izotermu te tipove adsorpcije.
Ključne riječiadsorpcija adsorpcijska izoterma
Naslov na drugom jeziku (engleski)Adsorption isotherms
Povjerenstvo za obranuLidija Jakobek (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineKatedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Fizikalna kemija
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Adsorption isotherms are graphically shown relations between the volume/mass of adsorbed supstance on the surface of the adsorbent and the pressure (concentration, mass) of supstance that is adsorbed . That relation is a characteristic of every temperature and that is the reason why it is called isotherm. A curve connecting the values of the same temperature on the graph is an adsorption isotherm. Freundlich, Langmuir, Dubinnin- Radushkevich isotherm and many other are known. Adsorption ishoterms are used for the better understanding of the adsorption processes and their effects at different temperatures. The purpose of this work was to describe adsorption proces, to understand Freundlich, Langmuir and Dubinnin-Radushkevich adsorption isotherm and adsorption types.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)adsorption adsorption isotherms
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:035448
PohranioSanda Hasenay