završni rad
Utjecaj prehrane na kognitivne sposobnosti djece

Ana-Marija Glavaš (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovUtjecaj prehrane na kognitivne sposobnosti djece
AutorAna-Marija Glavaš
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
U današnje je vrijeme znanost veoma aktivna i mnoga se istraživanja provode na polju medicine i ostalih aspekata života koji utječu na čovjekovo zdravlje i njegovo poboljšanje. Jedan je od tih aspekata i prehrana, koja ima veoma važnu ulogu u čovjekovu rastu i razvoju. Kako mozak, kao najvažniji organ, prolazi glavninu rasta i razvoja u djetinjstvu, u tom je periodu pravilna i uravnotežena prehrana važan čimbenik. Znanstvenici naporno rade u nadi dokazivanja veze između razvoja mozga i prehrane te iako znanost nije još dosegla zaključak o načinu hranjenja koji je jedinstven i odgovarajuć za sve, ono što jest poznato kroz istraživanja je činjenica da prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, željezom, flavonoidima, kolinom, itd. osigurava pravilan razvoj mozga i jačanje kognitivnih sposobnosti.
Ključne riječihrana prehrana omega-3 masne kiseline željezo nutrijenti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Diet and cognition in children
Povjerenstvo za obranuDaniela Čačić Kenjerić (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Nowadays, science is very active and a lot of research is conducted in the fields of medicine and various aspects of life which affect and improve our health. One of those aspects is nutrition, which plays a major role in human's growth and development. As the brain, the most important of organs, develops most during childhood, healthy and diverse nutrition is a key factor during that time. The scientists work hard in an effort to prove a connection between brain development and food, and although there still isn't a universal diet which works for everyone, what is certain is that nutrition containing omega-3 fatty acids, iron, flavonoids, choline, etc. ensures a healthy brain development and strenghtening of the cognitive abilities.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)food nutrition omega-3 fatty acids iron nutrients
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:956233
PohranioSanda Hasenay