završni rad
Kemijski sastav i funkcionalna svojstva aronije

Ivana Križić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
Podaci o radu
NaslovKemijski sastav i funkcionalna svojstva aronije
AutorIvana Križić
Voditelj/MentorDaniela Čačić Kenjerić (mentor)
Sažetak rada
Aronija je vrsta bobičastog voća koja posjeduje nutritivna svojstva zbog kojih je poželjna u ljudskoj prehrani. Osim u svježem stanju na tržištu je prisutna u raznim prerađenim oblicima poput soka, džema, mješavina za čaj i alkoholnih pića. Vrsta koja se najviše konzumira i istražuje je Aronia melanocarpa. Svrstava se među vodeće vrste voća u ukupnom sadržaju polifenola zbog kojih joj se pripisuju snažna antioksidacijska svojstva. Obrana organizma od oksidacijskog stresa igra bitnu ulogu u prevenciji opasnih bolesti današnjice kao što su karcinom, bolesti srca i krvožilnog sustava te dijabetes. Proantocijanidini i antocijanini čine najveći udio u sadržaju ukupnih polifenola i antiradikalnoj aktivnosti. U dosada provedenim znanstvenim istraživanjima najčešće su korišteni sokovi i izolirani ekstrakti. Potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se potvrdila njihova terapijska vrijednost. Aronija predstavlja funkcionalnu namirnicu koja postaje sve češći dio prehrambenih navika ljudi.
Ključne riječiaronija polifenoli antioksidacijsko djelovanje karcinom dijabetes kardiovaskularne bolesti funkcionalna hrana nutricionizam
Naslov na drugom jeziku (engleski)Chemical composition and functional properties of chokeberry
Povjerenstvo za obranuDaniela Čačić Kenjerić (predsjednik povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za prehranu
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Chokeberry is type of berry fruit desireable in human diet beacause of its nutritional properties. There are many chokeberry products available on market such as juices, dried fruit for tea, jams, alcoholic drinks, etc. Aronia melanocarpa is the most scientificaly analized and consumed species. It is one of the plants with the biggest percent of polyphenolics. As a result it posseses high antioxidant capacity. Protecting organisam from oxidative stress can affect on preventing the most threatening diseases such as cancer, cardiovascular diseases and diabetes. In total antiradical activity and total polyphenolics, anthocyanins and proantocyanidins are the most present compounds. Juices and izolated ekstracts are the most common forms used in scientific researches. Further studies are necessary to confirm their therapeutical value. Chokeberry is functional food which is becoming more popular in human diet.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)chokeberry polyphenols antioxidant activity cancer diabetes cardiovascular diseases functional food nutrition
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:670400
PohranioSanda Hasenay