diplomski rad
Antioksidacijska aktivnost i sadržaj umbeliferona ekstrakata kamilice dobivenih primjenom različitih tehnika ekstrakcije

Nikolina Mendešević (2017)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
Podaci o radu
NaslovAntioksidacijska aktivnost i sadržaj umbeliferona ekstrakata kamilice dobivenih primjenom različitih tehnika ekstrakcije
AutorNikolina Mendešević
Voditelj/MentorStela Jokić (mentor)
Maja Molnar (komentor)
Sažetak rada
Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja posljednjih godina poprima sve veće razmjere i sve je više obradivih površina u Hrvatskoj namijenjenih upravo za ovu vrstu uzgoja. Kamilica (Matricaria chamomilla) je od davnina u narodu poznata kao ljekovita biljka, uglavnom zbog svog protuupalnog, antiseptičkog te spazmolitičkog djelovanja, te sadrži mnoštvo različitih biološki aktivnih tvari. Cilj rada bio je usporediti ekstrakte kamilice dobivene različitim tehnikama ekstrakcije na osnovu njihove antioksidacijske aktivnosti te sadržaja umbeliferona određenih primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). U tu svrhu analizirani su sljedeći uzorci kamilice dobiveni tijekom različitih faza prerade: nedorađeni cvijet kamilice I. klase, dorađeni cvijet kamilice I. klase, pulvis i otpad od dorade. Uz tradicionalne tehnike ekstrakcije (hidrodestilacija, soxhlet ekstrakcija, maceracija) u radu je korištena i ekstrakcija pomoću superkritičnog CO2 (SC-CO2), te je razvijen i novi sustav maceracije pod visokim tlakom. Najveći prinos ekstrakta (26,52 g/100 g) i najveći udio umbeliferona (44,82 g/100 g) dobiven je maceracijom pod visokim tlakom. Antioksidacijska aktivnost u dobivenim uzorcima kretala se između 45,4 - 73,7% DPPH. Značaj istraživanja očituje se u pružanju mogućnosti korištenja otpada iz procesa prerade kamilice, primjene različitih tehnika ekstrakcije te u mogućnosti dobivanja krajnjeg proizvoda pomoću ekološki prihvatljive SC-CO2 ekstrakcije. Nadalje, novo razvijeni sustav maceracije pod tlakom značajno smanjuje vrijeme ekstrakcije uz dobivanje ekstrakata s većim udjelom komponenata koje doprinose antioksidacijskoj aktivnosti.
Ključne riječikamilica ekstrakcija umbeliferon antioksidacijska aktivnost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Antioxidant activity and umbelliferone content in chamomile extracts obtained by various extraction techniques
Povjerenstvo za obranuLidija Jakobek Barron (predsjednik povjerenstva)
Stela Jokić (član povjerenstva)
Maja Molnar (član povjerenstva)
Mate Bilić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-03-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cultivation of medicinal and aromatic plants is on the increase in recent years and more and more arable land in Croatia is designed specifically for this type of farming. Chamomile (Matricaria chamomilla) has been known as a medicinal plant for a long time, mainly due to its anti-inflammatory, antiseptic and antispasmodic action. The aim of this study was to compare chamomile extracts produced with various techniques of extraction based on their antioxidant activity and umbelliferone content applying high performance liquid chromatography (HPLC). The following samples of chamomile were analyzed: unprocessed chamomile flowers first class, processed chamomile flowers first class, pulvis and processing waste. In addition to traditional extraction techniques (hydrodistillation, Soxhlet extraction, maceration), supercritical CO2 extraction (SC-CO2) was performed and a new system of maceration under high pressure has been developed. The greatest extraction yield (26.52 g/100 g) and the highest yield of umbelliferone (44.82 mg/100 g) were obtained using high pressure maceration system. Extracts have also proven to possess antioxidant activity (45.4 – 73.7% DPPH scavenging activity). The significance of this study is reflected in enabling the use of waste from processing chamomile, applying different extraction techniques and attaining products by using environmentally friendly SC-CO2 extraction. Furthermore, a newly developed system of maceration under pressure significantly reduces the time of extraction thereby obtaining extracts that are high in components that contribute to the antioxidant activity.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)chamomile extraction umbelliferone antioxidant activity
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:217324
PohranioIvana Šuvak