diplomski rad
Izloženost osječke studentske populacije arsenu utvrđena analizom noktiju

Ana Uremović (2017)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovIzloženost osječke studentske populacije arsenu utvrđena analizom noktiju
AutorAna Uremović
Voditelj/MentorBojan Šarkanj (mentor)
Sažetak rada
Arsen je metaloid kojeg prirodno pronalazimo u vodi, tlu i zraku. Za toksični utjecaj na ljude najbitniji je unos anorganskog arsena iz vode za ljudsku potrošnju na području istočne Hrvatske. Također je bitno naglasiti i izloženost putem hrane i pića, budući da se takve vode koriste za navodnjavanje poljoprivrednih površina i pripremu hrane, pri čemu dolazi do prijelaza arsena. U ovom radu ispitivana je izloženost arsenu studenata znanosti o hrani i nutricionizma Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku akademskih godina od 2010./2011. do 2015./2016. Određena je koncentracija ukupnog arsena u uzorcima nožnih noktiju prikupljenih od 50 ispitanika te je uspoređivana izloženost arsenu studenata s obzirom na mjesto stanovanja (istočna Hrvatska i ostatak Hrvatske). Rezultati pokazuju značajnu razliku (p<0,01) u izloženosti arsenu, pri čemu je izmjerena prosječna koncentracija za istočnu Hrvatsku 6,5 𝜇g/kg, a za ostale dijelove Hrvatske 1,9 𝜇g/kg.
Ključne riječiarsen studenti nokti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Exposure of Osijek student population to arsenic determined by toenail analysis
Povjerenstvo za obranuTomislav Klapec (predsjednik povjerenstva)
Bojan Šarkanj (član povjerenstva)
Mirna Habuda-Stanić (član povjerenstva)
Lidija Jakobek Barron (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaZnanost o hrani i nutricionizam
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka nutricionizma i znanosti o hrani
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. nutr.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2017-07-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Arsenic is a metalloid naturally found in water, soil and air. In eastern Croatia, the most important determinant of toxicity in human population’s intake of inorganic arsenic from drinkingwater. It should be stressed that exposure through foods and beverages is also possible since this water is used for irrigation of agricultural land and food preparation. This study determined exposure to arsenic in Food Science and Nutrition students of Faculty of Food Technology in Osijek from academic years 2010./2011.to 2015./2016.The concentration of total arsenic was determined in toenail samples collected from 50 subjects and compared arsenic exposure of students with regard to the place of residence (eastern Croatia vs. the rest of Croatia). The results show a significant difference (p <0.01) in exposure to arsenic with an average concentration for eastern Croatia 6.5 μg/kg, and for the rest of the Croatia 1.9 μg/kg.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)arsenic students nails
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:422600
PohranioIvana Šuvak