diplomski rad
Ispitivanje mikrobiološke čistoće dijelova ambalaže nekih konzumnih pića

Antonela Šprem (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovIspitivanje mikrobiološke čistoće dijelova ambalaže nekih konzumnih pića
AutorAntonela Šprem
Voditelj/MentorLidija Lenart (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu, ispitana je mikrobiološka populacija dijelova ambalaže nekih konzumnih pića koji dolaze u dodir s ustima prilikom konzumacije. Analiziran je 51 uzorak iz pet različitih trgovačkih centara u Osijeku. Svrha ovog rada je bila odrediti broj i/ili prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija, plijesni, kvasaca, bakterija iz porodice Enterobacteriaceae te bakterije vrste Escherichia coli i Staphylococcus aureus glede mogućnosti zaraze na taj način. U analiziranim uzorcima je utvrđena najveća prisutnost aerobnih mezofilnih bakterija (do 1×103 po cm2) i plijesni (do 4,7×102 po cm2). Bakterije porodice Enterobacteriaceae, i bakterija vrste Escherichia coli su bile manje zastupljene. Nije utvrđena prisutnost kvasaca niti bakterije vrste Staphylococcus aureus.
Ključne riječiambalaža mikrobiološka ispravnost bakterije gljive
Naslov na drugom jeziku (engleski)Examination of microbial purity of certain beverage packaging parts
Povjerenstvo za obranuMirjana Sabo
Lidija Lenart
Lidija Jakobek
Vinko Krstanović
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-16
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this work, microbial population of certain beverages packaging parts that gets in touch with the mouth during consumption, were assessed. Total number of 51 samples collected from five supermarkets in Osijek were analysed. The main purpose of this research was to evaluate number and/or presence of aerobic mesophilic bacteria, molds, yeasts, bacteria of Enterobacteriaceae family, and specie of Escherichia coli and Staphylococcus aureus concerning ability of infection. Highest contamination of analysed samples were observed by aerobic, mesophilic bacteria (1×103/cm2), and fungi (4,7×102/cm2). Enterobacteriaceae, and Escherichia coli were present in lower counts. The presence of yeasts and Staphylococcus aureus were not observed in analysed samples.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)package microbial safety bacteria fungi
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:471924
PohranioSanda Hasenay