završni rad
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog suncokretovog ulja
završni rad

Ana Stuparić (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovProizvodnja i stabilizacija hladno prešanog suncokretovog ulja : završni rad
AutorAna Stuparić
Voditelj/MentorTihomir Moslavac (mentor)
Sažetak rada
Hladno prešano suncokretovo ulje proizvodi se prešanjem najkvalitetnijih suncokretovih sjemenki. Postoji nekoliko faza pripreme sirovine: čišćenje, sušenje, ljuštenje i mljevenje. Sušenjem se odstranjuje voda, to je vrlo važna faza pripreme sirovine za preradu jer se osušene sjemenke mogu duže čuvati (skladištenje vlažne sirovine pogoduje razvoju plijesni), a osim toga i bolje se prerađuje od vlažne sirovine. Nakon pripreme sirovine, sirovo ulje se iz sjemenki cijedi prešanjem, a zatim se čisti kako bi se očuvala dobra senzorska svojstva ulja. Dobiveno ulje se može kvariti zbog brojnih utjecaja, od kojih je najčešće kvarenje uzrokovano oksidacijskim procesom. Kako bi se produljila trajnost hladno prešanog ulja i spriječila autooksidacija, primjenjuju se antioksidansi i sinergisti, koji usporavaju oksidacijsko kvarenje ulja. Za stabilizaciju biljnih ulja koriste se prirodni i sintetski antioksidansi. Danas se prednost daje prirodnim antioksidansima (ekstrakti začinskih biljaka).
Ključne riječipriprema sirovine prešanje hladno prešano suncokretovo ulje oksidacijska stabilnost antioksidansi i sinergisti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Production and stabilization of cold pressed sunflower oil : final thesis
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-14
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Cold-pressed sunflower oil is produced by pressing of the finest sunflower seeds. There are several stages in the preparation of raw materials: cleaning, drying , peeling and grinding. Drying implies removing the water, so this is a very important phase in preparation of raw materials for processing, because the dried seeds can be stored longer (wet storage of raw materials is suitable for the mold development), and better processing than wet materials. After preparation of raw materials, crude oil is squeezed by pressing the seeds, and then cleaned in order to maintain its good sensory properties. The resulting oil can spoil due to numerous influences, and the most common spoilage is caused by the oxidation process. To prolong the shelf life of the cold pressed oil and prevent autoxidation, producers apply antioxidants and synergists, which inhibit oil deterioration. The natural or synthetic antioxidants are used for stabilization of vegetable oils. The natural antioxidants are preferred today (extracts of herbs).
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)preparation of raw materials pressing cold pressed sonflower oil oxidative stability antioxidants and synergists
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:013650
PohranioSanda Hasenay