diplomski rad
Utjecaj benzoata i sorbata na rast odabranih vrsta plijesni roda Penicillium

Jelena Šego (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovUtjecaj benzoata i sorbata na rast odabranih vrsta plijesni roda Penicillium
AutorJelena Šego
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Zadatak rada bio je ispitati antifungalni učinak Na-benzoata i K-sorbata na odabrane vrste plijesni: Penicillium aurantiogriseum, P. expansum i P. italicum pri različitim pH vrijednostima. Natrijev benzoat je konzervans koji se najviše koristi u proizvodnji gaziranih pića, voćnih sokova, marmelada, ukiseljenog povrća, kiselih krastavaca i začina gdje je, zbog niske pH vrijednosti, moguć rast plijesni. Kalijev sorbat se primarno koristi kao konzervans u proizvodnji hrane i pića. Djeluje inhibitorno na rast plijesni i kvasaca u mnogim namirnicama kao što su sir, vino, jogurt, bezalkoholna pića, pekarski proizvodi, itd. Prema dosadašnjim rezultatima eksperimenta, utvrđeno je kako se snižavanjem pH vrijednosti i antifungalni učinak spojeva povećava. Oba spoja su podjednako učinkovita na odabrane vrste plijesni, ali snižavanje pH s 4,4 na 4,16 pojačava učinak K-sorbata. Ispitana je inhibicija linearnog rasta kolonija plijesni pri koncentracijama od 50, 100 i 200 ppm Na-benzoata i K-sorbata pri pH vrijednosti 4,4 i 4,16. K-sorbat učinkovitije inhibira linearni rast kolonije u usporedbi s Nabenzoatom.
Ključne riječiplijesni Na - benzoat K - sorbat antifungalni učinak Penicillium pH vrijednost
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of benzoate and sorbate on growth of selected fungi of Penicillium genera
Povjerenstvo za obranuDajana Gašo-Sokač
Hrvoje Pavlović
Natalija Velić
Lidija Jakobek
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Sigurnost i kvaliteta hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-04-21
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of the study was to test antifungal activity of sodium benzoate and potassium sorbate on selected fungal species: Penicillium aurantiogriseum, P. expansum and P. italicum at various pH. Sodium benzoate is a preservative most widely used in carbonated drinks, fruit juices, jams, conserved vegetables, pickles and condiments where, at acidic environment, inhibits fungal growth. Potassium sorbate is primary used as a food preservative. It inhibits molds and yeasts in many food products, such as cheese, wine, yogurt, soft drinks and baked goods. Experimental results suggest increased antifungal activity of tested compounds at lower pH values. Both compounds inhibit fungi at similar concentrations, although lower pH (4.16) enhances inhibitory effect of K-sorbate. Linear inhibition of fungal growth at 50, 100 and 200 ppm of Na-benzoate and K-sorbate at pH 4.4 and 4.16 was tested. Stronger inhibitory potential of K-sorbate in linear colony growth was observed, compared to effect of Na-benzoate
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)fungi Na - benzoate K - sorbate antifungal activity Penicillium pH
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:032460
PohranioSanda Hasenay