diplomski rad
Optimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja

Tomislav Rot (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
Podaci o radu
NaslovOptimizacija procesa proizvodnje lješnjakovog ulja
AutorTomislav Rot
Voditelj/MentorStela Jokić (mentor)
Tihomir Moslavac (komentor)
Sažetak rada
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih parametara ekstrakcije ulja iz lješnjaka procesom hladnog prešanja, nakon čega je provedena ekstrakcija zaostalog ulja unutar pogače pomoću superkritičnog CO2. U eksperimentima prešanja korištena je metoda odzivnih površina (RSM) pomoću koje je ispitan utjecaj temperature zagrijavanja glave preše (70, 85, 100 °C), frekvencije elektromotora (20, 30, 40 Hz) i veličine otvora (8, 10, 12 mm) na kvalitetu i iskorištenje ulja. Optimalni parametri za dobivanje najvećeg iskorištenja i najbolje kvalitete ulja su sljedeći: temperatura zagrijavanja glave preše 70 °C, frekvencija elektromotora 30 Hz i otvor glave pužne preše 9 mm. Pogača dobivena pri optimalnim uvjetima prešanja podvrgnuta je ekstrakciji na novokonstruiranom uređaju za superkritičnu ekstrakciju. Ovim postupkom količina zaostalog ulja u pogači gotovo je u potpunosti ekstrahirana sa superkritičnim CO2.
Ključne riječilješnjak lješnjakovo ulje hladno prešanje ulja ekstrakcija superkritičnim CO2 metoda odzivnih površina
Naslov na drugom jeziku (engleski)Optimization of the production of hazelnut oil
Povjerenstvo za obranuDarko Velić
Stela Jokić
Tihomir Moslavac
Mate Bilić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za projektiranje tehnoloških procesa i konstrukcijske materijale
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-05-21
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this research was to evaluate the effects of different process parameters of hazelnut oil extraction with screw pressing followed by extraction with supercritical CO2. In pressing experiments, the response surface methodology (RSM) was conducted in order to study the effects of temperature head presses (70, 85, 100 °C), frequency (20, 30, 40 Hz) and nozzle size (8, 10, 12 mm) on oil yield and quality. The optimal condition for obtaining the highest yield and the best oil quality within the experimental range of the variables studied was at temperature 70 °C, frequency of 30 Hz and using nozzle size of ID 9 mm. The cake resulting from optimal pressing condition was used in further research in a newly designed and built supercritical fluid extraction system. With this procedure, the residual oil in the pressed cake was almost totally extracted with supercritical CO2.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)hazelnut hazelnut oil screw pressing supercritical CO2 extraction response surface methodology
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:738932
PohranioSanda Hasenay