završni rad
Kontrola higijene pogona prehrambene industrije

Mirela Džakić (2013)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovKontrola higijene pogona prehrambene industrije
AutorMirela Džakić
Voditelj/MentorĐurđica Ačkar (mentor)
Sažetak rada
U prehrambenoj proizvodnji od izrazite je važnosti osigurati zdravstvenu ispravnost namirnica. Zdravstvena sigurnost hrane obuhvaćena je dobrom proizvođačkom praksom i dobrom higijenskom praksom. Kontrola higijene u pogonu i uočavanje kritičnih točaka je prvi i jedan od najvažnijih koraka u procesu proizvodnje. Cilj svake kontrole higijene i primjene odgovarajućih higijenskih mjera u proizvodnji ogleda se u smanjenju broja mikroorganizama, poboljšanju kvalitete i produženju roka upotrebe proizvoda. Danas se u svijetu u kontroli higijene proizvodnih procesa koriste, pored klasičnih i nove suvremenije metode kao što je ATP bioluminiscencija. Uz navedeno u ovom radu se obrađuju i druge metode kontrole higijene.
Ključne riječisigurnost hrane kontrola higijene
Naslov na drugom jeziku (engleski)Hygiene Control Methods in Food Industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2013-12-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In food production it is extremly important to ensure the safety of foods. Food safety is covered by good manufacturing practices and good hygiene practice. Operational hygiene control point recognition is one of the first and crucial steps in the production process. The goal of every hygiene control and application of certain hygiene measures in the production proces is mirrored in the reduction of the number of microorganisms, quality improvement and in the prolongation of the expiration date. Today the hygiene monitoring processes, in addition to the classic ones, also include contemporary methods like ATP bioluminiscence. This work deals with other methods in addition to the one already mentioned.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)food safety hygiene control
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:527895
PohranioIvana Šuvak