završni rad
Usporedba provedbe službenih kontrola higijene pogona prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj i nekim zemljama svijeta
završni rad

Kasandra Novoselić (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovUsporedba provedbe službenih kontrola higijene pogona prehrambene industrije u Republici Hrvatskoj i nekim zemljama svijeta : završni rad
AutorKasandra Novoselić
Voditelj/MentorĐurđica Ačkar (mentor)
Sažetak rada
Kolika je važnost sigurnost hrane za potrošača vidi se kroz pojave različitih bolesti uzrokovane hranom, kao i pojave novih patogenih vrsta. To je potaknulo veliku zabrinutost među potrošačima, industrijama i različitim ministarstvima o sposobnosti postojećih sustava kontrole sigurnosti hrane. U svrhu zaštite, osmišljene su smjernice kojim se nalažu postupci prevencije sigurnosti hrane. Smjernice su se iz godine u godinu nadopunjavale kako bi se uklonili nedostaci koji su se pojavljivali razvojem i napretkom u svim segmentima života. Kao najmoćniji sustav jamstva neškodljivosti namirnica nastao je HACCP sustav. Hrvatska kao članica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) primjenjuje HACCP program. Takav program rezultirao je povećanjem zdravstvene ispravnosti namirnica kao i smanjenjem bolesti uzrokovanih patogenim mikroorganizmima. Nemaju sve zemlje diljem svijeta mogućnost primjene smjernica danih od strane Svjetske zdravstvene organizacije odnosno mogućnost primjene HACCP sustava te se to odražava na njihove stanovnike kao i na njihovo zdravlje.
Ključne riječisigurnost hrane patogeni mikroorganizmi higijena radnog okoliša sredstva za čišćenje i dezinfekciju Zavod za javno zdravstvo uzimanje otisaka i brisova sustav kontrole u Hrvatskoj i u svijetu
Naslov na drugom jeziku (engleski)Comparison between Croatian official controls of hygiene in food premises with practice in other world countries
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-10
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The importance of food safety for consumers is seen through the occurrence of various diseases caused by food as well as the emergence of new pathogenic species. This prompted a major concern among consumers, industries and various ministries regarding the capacity of the existing system of food safety control. In order to protect consumers, guidelines that dictate methods of preventing food safety were designed. The guidelines have been supplemented from year to year to eliminate the deficiencies that occurred during development and progress in all aspects of life. As the most powerful system that guarantees the safety of foods, HACCP system was developed. Croatia, as a member of the World Health Organization (WHO), applied the HACCP program. This program resulted in an increase in the safety of food and the reduction of diseases caused by pathogenic microorganisms. Not all countries around the world have the possibility of applying the guidelines given by the World Health Organization or the possibility of applying the HACCP system and this is reflected in their inhabitants as well as their health.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)food safety pathogenic microorganisms food premises hygiene cleaning and disinfection Instute of public health sampling control system in Croatia and worldwide
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:810554
PohranioSanda Hasenay