završni rad
HACCP sustav u preradi voća i povrća

Vanja Ramljak (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovHACCP sustav u preradi voća i povrća
AutorVanja Ramljak
Voditelj/MentorĐurđica Ačkar (mentor)
Sažetak rada
Sustav baziran na prevenciji zdravstvene ispravnosti hrane naziva se HACCP. Skraćenica HACCP u svom punom nazivu potječe od engl. Hazard Analysis Critical Control Point ”, što bi u prijevodu značilo Analiza opasnosti i kontrola kritičnih točaka ”. Kritične kontrolne točke su mjesta u proizvodnoj liniji na kojima se kontrolira ili eliminira rizik pojave nehigijenskih uvjeta. Primjenom odgovarajućih mjera taj rizik se može izbjeći, odstraniti ili smanjiti na prihvatljivu razinu. Svrha ovog rada je prikazati primjenu HACCP sustava i određivanje kritičnih točaka u proizvodnji pasteriziranih maslina, minimalno procesirane zelene salate i sušenog voća. Uvođenjem HACCP sustava u njihovu proizvodnju poboljšana je opća higijena objekta, opreme i osoblja, a rizici od kontaminacije proizvoda su svedeni na minimum. Djelotvornom provedbom kontrolnih mjera i evidencije u zapisima, poboljšana je i kvaliteta proizvoda.
Ključne riječiHACCP sustav kritične točke masline minimalno procesirana zelena salata sušeno voće
Naslov na drugom jeziku (engleski)HACCP system in fruit and vegetable processing
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-07-02
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
HACCP – Hazard Analyzis Critical Control Point – concept is dealing with food quality and safety of the end product. A critical control point is a point in the production line where a risk of hygiene may be put under control or eliminated. The aim of this paper is to show application of HACCP system in manufacturing pasteurized olives, minimally processed lettuce and dried fruits. As a result of application of HACCP system, general hygiene of objects, accessories and employees is significantly improved. The risks of contamination in manufacturing are put on minimum and quality of products is improved to the highest level.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)HACCP system critical control point olives minimally processed lettuce dryed fruits
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:136464
PohranioIvana Šuvak