završni rad
Značaj patogenih sojeva bakterije vrste Escherichia coli

Ivana Ivić (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
Podaci o radu
NaslovZnačaj patogenih sojeva bakterije vrste Escherichia coli
AutorIvana Ivić
Voditelj/MentorHrvoje Pavlović (mentor)
Sažetak rada
Escherichia coli je štapićasta bakterija koja se uglavnom može pronaći u nižim dijelovima crijeva toplokrvnih organizama. Ona je primarni fakultativni anaerob u ljudskom probavnom traktu. Većina sojeva E. coli je bezopasna, ali postoje serotipovi koji mogu uzrokovati trovanja hranom i bolesti kod ljudi. Patogeni sojevi E. coli obično uzrokuju gastroenteritis, infekcije mokraćnog kanala i meningitis kod novorođenčadi. Postoje različiti sojevi E. coli koji proizvode potencijalno smrtonosne toksine, npr. E. coli O157:H7. Trovanje hranom koje uzrokuje E. coli može biti rezultat konzumiranja neopranog povrća i nedovoljno kuhanog mesa. Kako bi smanjili kontaminaciju hrane s E. coli znanstvenici nastoje razviti odgovarajuće metode kojima bi se patogeni mikroorganizmi eliminirali tijekom procesiranja hrane.
Ključne riječibakterije Escherichia coli probavni sustav bolesti patogen kontaminacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)The significance of pathogenic strains of Escherichia coli
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za ispitivanje hrane i prehrane
Katedra za biologiju i mikrobiologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Mikrobiologija hrane
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-09-26
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Escherichia coli is a rod-shaped bacteria that can be commonly found in the lower intestine of warm-blooded organisms. It is the primary facultative anaerobe of the human gastrointestinal tract. Most E. coli strains are harmless, but some serotypes can cause food poisoning and diseases in humans. Pathogenic strains of E. coli usually cause gastroenteritis, urinary tract infections and neonatal meningitis. There are various strains of E. coli which are producers of potentially lethal toxins, like for example E. coli O157:H7. Food poisoning caused by E. coli can be the result of consummation of unwashed vegetables or undercooked meat. In order to reduce food contamination with E. coli, scientists are trying to develop adequate methods that are capable of eliminating pathogenic microorganisms during food processing.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)bacteria Escherichia coli gastrointestinal tract pathogen contamination disease
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:203958
PohranioIvana Šuvak