završni rad
CIP sustav

Jelena Panak (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovCIP sustav
AutorJelena Panak
Voditelj/MentorĐurđica Ačkar (mentor)
Sažetak rada
CIP sustav pranja je čišćenje i pranje u zatvorenom, pranje na mjestu. CIP oprema se najviše koristi za čišćenje cjevovoda, bačvi, izmjenjivača topline, centrifugalnih strojeva i homogenizatora. CIP sustav obuhvaća niz područja, ali njegov glavni cilj je ukloniti krute tvari i bakterije sa cjevovoda, spremnika i slavina u proizvodnji hrane, pića, mliječnih proizvoda i ostalim granama prehrambene industrije. CIP načelo je da se kombiniraju prednosti kemijske aktivnosti komponenti za čišćenje i mehaničko uklanjanje mrlja. CIP sustavi mogu biti manualni ili automatizirani u različitim razmjerima, te centralni ili mobilni, ovisno o veličini pogona. Parametri koji se trebaju kontrolirati su: temperatura, djelovanje brzine i tlaka, koncentracija kemijskih sredstava za čišćenje i vrijeme izloženosti. U upotrebi su tri osnovna tipa CIP sustava: s jednostrukim optokom, s recirkulacijom, višenamjenski. Sada je moguća kontrola CIP opreme puno preciznija, zahvaljujući mikroprocesorima.
Ključne riječičišćenje dezinfekcija sanitacija kontrolni parametri recirkulacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)CIP system (Cleaning in Place)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
CIP cleaning system is cleaning in place, applied for cleaning of closed systems. CIP equipment is best used for cleaning pipelines, vats, heat exchangers, centrifugal machines, and homogenizers. CIP system includes a number of areas, but its main purpose is to remove solids and bacteria from the pipelines, tanks and taps in food production, beverage, dairy and other food industry sectors. The CIP principle is to combine the benefits of the chemical activity of the cleaning compounds and the mechanical effects of soil removal. CIP systems can be manual or automatic with different proportion and central or mobile, depending on size of plant. The parameters to be controlled are: temperature, pressure and flow, chemical concentration and exposure time. There are three basic CIP systems: singleuse, reuse and multiuse systems. It is now possible to control CIP equipment more precisely because of microprocessor control unit.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)cleaning disinfection sanitation control parameters recirculation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:574427
PohranioIvana Šuvak