diplomski rad
Određivanje udjela β-glukana u domaćim sortama pivarskog ječma iz žetve 2013.

Mato Radić (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
Podaci o radu
NaslovOdređivanje udjela β-glukana u domaćim sortama pivarskog ječma iz žetve 2013.
AutorMato Radić
Voditelj/MentorVinko Krstanović (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu su ispitivani udjeli β-glukana u domaćim sortama ječma na području Istočne Hrvatske iz žetve 2013. Uzorci su prikupljeni od striktno pivarskih (B), striktno stočnih (F) i kombiniranih sorti (BF) koje se mogu koristiti za slađenje i druge namjene. Ispitano je ukupno 10 sorti. Rezultati koji su dobiveni bili su u okviru preporučene vrijednosti od 2,58 – 4,87 g/100 g s.t. (s pojedinim iznimkama), a na osnovu njih možemo vidjeti da na udio β-glukana značajnije utječe sorta ječma, nego lokacija njegovog uzgoja. Najveću vrijednost udjela β-glukana imale su sorte Bravo, Bingo i Rex, a najmanju Vanessa. Metoda kojom se određivao udio β-glukana bila je enzimska AACC metoda 32-23.
Ključne riječiječam β-glukan
Naslov na drugom jeziku (engleski)Determination of β-glucan content in domestic barley varieties 2013
Povjerenstvo za obranuNatalija Velić
Vinko Krstanović
Vedran Slačanac
Marko Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za bioprocesno inženjerstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
In this thesis, we examined the shares of β-glucan in the domestic barley varieties in Eastern Croatia from harvest 2013. Samples were collected from a strictly brewery (B), strictly livestock (F) and mixed varieties (BF) that can be used for sweetening and other purposes. A total of 10 varieties have been examined. The results obtained were within recommended values of 2.58 to 4.87 g/100g of dry matter (with certain exceptions), and on that basis we can see that the barley varieties affect the shares of β-glucan significantly more than the location of its breeding. The greatest value of shares of β-glucan were found in Bravo, Bingo and Rex, and the lowest in Vanessa. The method which was used to determine the shares of β-glucan was the enzymatic method AACC 32-23.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)barley β-glucan
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:410126
PohranioIvana Šuvak