završni rad
Pakiranje vina

Aleksandra Tomić (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovPakiranje vina
AutorAleksandra Tomić
Voditelj/MentorLidija Jakobek (mentor)
Sažetak rada
U ovom radu cilj je bio prikazati pakiranje vina te probleme vezane uz pakiranje vina u različite ambalažne materijale. Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića koje se dobiva vrenjem grožda ili groždanog soka, na koje znatno utječu oksidativne promjene koje uzrokuju smanjenje njegove kvalitete te kvarenje. Cilj pakiranja vina je održati ih kvalitetnima i nepromjenjenih organoleptičkih svojstava što duže vrijeme. Vina se najčešće pakiraju u staklenu ambalažu koja može najbolje očuvati kvalitetu vina, ali u zadnje vrijeme pojavljuju se i pakiranja od kombiniranih materijala (Bag –in-box), plastične boce, limenke od aluminija. Ovakva pakiranja namijenjena su kraćem vremenu skladištenja vina.
Ključne riječivino ambalaža pakiranje
Naslov na drugom jeziku (engleski)Wine Packaging
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-09-23
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The aim of this paper is to show the wine packaging and problems associated with different packaging materials. Wine is one of the most popular alcoholic beverages produced by fermentation of the grape juice by yeasts. Wine quality is affected by various oxidation reactions, resulting in loss of quality and deterioration. The purpose of packaging is to maintain the quality of wine and stable organoleptic properties as long as possible. Wine is most often packaged into glass bottles which maintain the quality of wine. Now days, other packages like plastic bottles, containers made from combined packaging materials (bag in box packages), aluminum cans are used as well. These packages are intended for wine which can be stored for a shorter time.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine packaging materials packaging
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:524579
PohranioIvana Šuvak