završni rad
Higijena i sanitacija u proizvodnji maslinovog ulja
završni rad

Tena Tarnai (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
Podaci o radu
NaslovHigijena i sanitacija u proizvodnji maslinovog ulja : završni rad
AutorTena Tarnai
Voditelj/MentorĐurđica Ačkar (mentor)
Sažetak rada
Republika Hrvatska ima mnoge perspektive razvoja industrijskih pogona za preradu maslina u proizvodnji maslinovog ulja koje je visoke kvalitete što svjedoče mnoga priznanja maslinara na raznim smotrama. Potrebno je unaprijediti postojeće proizvodne pogone i poraditi na izgradnji novih, dodatnih proizvodnih pogona te učestalo unaprjeđivati kvalitetu maslinovog ulja. Da bi se kvaliteta mogla održati industrijski pogon mora zadovoljavati sve kriterije i udovoljiti Zakonu o hrani i drugim pravilnicima koji su za područje hrane izdani. Prvenstveno se tu radi o kvaliteti i razini sanitacije proizvodnog pogona i zaposlenika. Kako prerada u četiri faze traje relativno kratko, između jedan i dva mjeseca, potrebno je higijenu održavati na visokoj razini, a koja podrazumijeva higijenu zaposlenika, vode, zraka, strojeva i cjelokupnog pogona kao i odlaganje otpada nakon prerade. U Republici Hrvatskoj su već radom stručnih ljudi došli do iskorištenja krutog otpada koji je rezultat prerade plodova masline, tzv. komine, jer su kompostiranjem uz implementaciju islandskih algi postigli humus visoke kvalitete.
Ključne riječimaslina ulje sanitacija higijena proizvodni pogon čišćenje dezinfekcija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Hygiene and sanitation in olive oil production
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za tehnologiju ugljikohidrata
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
The Republic of Croatia has many perspectives for development of industrial plants processing olives in olive oil, which is high quality as evidenced by numerous awards at various olive oil festivals. It is necessary to improve existing industrial plant and work on construction of new, added industrial plants and frequently improve the quality of olive oil. In order to maintain the quality, industrial plant must satisfy all the criteria and satisfy the Food Act and other regulations that are issued for the area of food. First of all it is about quality and level of sanitation of industrial plant and employees. As processing in four phases is relatively short, between one and two months, it is necessary to maintain hygiene on high level, which includes hygiene of employees, water, air, machines and whole industrial plant and waste disposal after processing. In the Republic of Croatia professionals have found solution for the utilization of solid waste which is result from the processing of olives, through composting with the implementation of Icelandic algae in order to produce high quality compost.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)olive oil sanitation hygiene industrial plant cleaning disinfection
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:309575
PohranioSanda Hasenay