diplomski rad
Primjena gel filtracije Sephadexom G-25 u razdvajanju biomolekula meda

Ivana Blaško (2011)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovPrimjena gel filtracije Sephadexom G-25 u razdvajanju biomolekula meda
AutorIvana Blaško
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
U potrazi za brzim metodama razdvajanja biomolekula meda na pojedine frakcije ispitana je mogućnost primjene postupka odsoljavanja gel filtracijom. Razdvajanje biomolekula kestenovog meda provedeno je na dva tipa Sephadexa G-25, coarse i superfine uz primjenu dva različita eluensa, destilirane vode i 50 mM KH2PO4 pufera pH 7,0. Prikupljene frakcije analizirane su na smeđi pigment mjerenjem apsorbancije frakcija pri 450 nm, prisustvo flavonoida mjerenjem apsorbancije deset pri 340 nm, sadržaj aminokiselina OPA metodom, sadržaj proteina Bradfordičinom metodom, sadržaj ukupnih šećera metodom fenol-sulfatna kiselina, sadržaj polifenola modificiranom Folin-Ciocalteu metodom, te antioksidativni kapacitet FRAP metodom. Prisustvo flavonoida i aminokiselina u prikupljenim frakcijama dodatno je potvrđeno tankoslojnom kromatografijom. Rezultati su pokazali da pojedine skupine biomolekula meda nije moguće u potpunosti razdvojiti od drugih, nego se mogu razdijeliti u tri frakcije: u prvoj frakciji dominiraju proteini, u drugoj frakciji dominiraju aminokiseline, šećeri i polifenoli, a u trećoj frakciji dominiraju flavonoidi. Ustanovljeno je da granulacija gela nema značajan utjecaj na razdvajanje biomolekula meda kada se primjenjuje postupak odsoljavanja, te da eluens ima značajan utjecaj na razdvajanje biomolekula ali samo u slučaju elucijskih profila flavonoida. Na osnovi elucijskih dijagrama predložena su dva protokola za frakcioniranje biomolekula meda.
Ključne riječiantioksidacijska aktivnost biomolekule gel flitracija med smeđi pigment pigmenti
Naslov na drugom jeziku (engleski)Separation of honey biomolecules by gel filtration
Povjerenstvo za obranuMilan Čačić
Ivica Strelec
Lidija Jakobek
Marko Jukić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdodiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija i procesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivdiplomirani inženjer prehrambene tehnologije i procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivadipl. ing.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2011-02-22
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Applicability of gel filtration desalting procedure, as possible rapid method for honey biomolecules fractionation/separation has been examined. Biomolecules of chestnut honey were separated on two types of Sephadex G-25 gel, coarse and superfine, by elution with distilled water or 50 mM KH2PO4 buffer pH 7.0. Collected fractions were examined on brown pigment content by absorbance measurement at 450 nm, flavonoid content by absorbance measurement at 340 nm, amino acid content by OPA method, protein content by Bradford method, total sugar content by phenol-sulphuric acid method, polyphenol content by modified Folin-Ciocaletu method, and antioxidant capacity by FRAP method. Additionally, presence of amino acids and flavonoids in examined fractions has been confirmed by thin-layer chromatography. Results have shown partial success in honey biomolecules separation by gel filtration. Each group of biomolecules couldn’t be completely separated from the others, but biomolecules separated in three fractions. In first fraction dominated proteins, in second amino acids, polyphenols and sugars, while in third fraction flavonoids. It has been found that gel granulation has not significant influence on biomolecules separation by desalting procedure, while type of eluens has influence on separation of flavonoids. On the basis of elution profiles two protocols for honey biomolecules fractionation have been proposed.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)antioxidant activity biomolecules brown pigment gel filtration honey pigment
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:406003
PohranioSanda Hasenay