završni rad
Upotreba meda u prehrambenoj industriji
završni rad

Marko Marković (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
Podaci o radu
NaslovUpotreba meda u prehrambenoj industriji : završni rad
AutorMarko Marković
Voditelj/MentorVedran Slačanac (mentor)
Sažetak rada
Med jest sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga proizvode medonosne pčele od nektara medonosnih biljaka. On je najstarija vrsta zaslađivača u ljudskoj prehrani. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Poboljšava apsorpciju lijekova te povećava njihovu djelotvornost, a ujedno čisti organizam od štetnih tvari. Dvije osnovne vrste meda su prema podrijetlu i prema načinu proizvodnje, a pekarski med je med koji se koristi u industriji ili kao sastojak hrane koja se potom prerađuje. U prehrambenoj industriji je može upotrijebiti kao: hrana, sastojak hrane, ''prirodno'', pečeni proizvodi, konditorska proizvodnja, žitarice za doručak, lizalice, sladoled zaslađen medom, industrija bezlakoholnih pića, umiješan u kruh, pitu ili tortu, kao sastojak lijekovima, te u duhanskoj industriji.
Ključne riječimed sastav meda ljekovitost meda medicinski med
Naslov na drugom jeziku (engleski)The use of honey in the food industry
Povjerenstvo za obranuVedran Slačanac
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
Katedra za mljekarstvo
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-10-24
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Honey is a sweet, thick, viscous, liquid or crystallized product produced by the honeybees from the nectar of honey plants. He is the oldest kind of sweetener in the human diet. It has a unique structure, which is useful due to its antimicrobial and antioxidant properties. Improves absorption of drugs and increases their effectiveness, and also cleans the body from harmful substances. Two basic types of honey are by origin and method of production, and baker's honey is honey that is used in industry or as an ingredient in foodstuffs which are then processed. In the food industry it can be used as: food, food ingredient, 'natural', baked goods, confectionery manufacturing, breakfast cereals, candy bars, ice cream sweetened with honey, industry nonalcoholic drinks, mixed into bread, pie or cake, as an ingredient in medicines and the tobacco industry.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)honey honey composition the healing properties of honey medicinal honey
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:627298
PohranioSanda Hasenay