diplomski rad
Utjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće

Ina Ivanković (2012)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovUtjecaj pH-vrijednosti podzemne vode na učinak koagulanata u procesu obradbe vode za piće
AutorIna Ivanković
Voditelj/MentorMirna Habuda-Stanić (mentor)
Sažetak rada
Podzemne vode su najznačajniji izvori vode za piće na području istočne Hrvatske. Osnovne karakteristike podzemne vode navedenog područja su visoka tvrdoća vode, povišene koncentracije željeza, mangana, amonijaka, arsena te organskih spojeva što negativno utječe na estetske i zdravstvene aspekte vode za piće. U ovom istraživanju ispitan je utjecaj pH-vrijednosti (5; 5,5; 6; 6,5; 7; 7,5; 8 i 8,5) na učinak tri željezova koagulanta (FeCl3, Fe(NO3)3, i FeSO4) postupcima koagulacije i flokulacije. Željezo je dodano do ukupne koncentracije od 4 mg/L, a miješanje se provelo u dvije faze. Prva faza miješanja provedena je u vremenu od 2 minute i 200 okr/min, a potom u drugoj fazi uzorci su miješani još 10 minuta uz 30 okr/min. Potom su uzorci profiltrirani. U polaznim i profiltriranim uzorcima provedene su analize određivanjem vrijednosti sljedećih parametara: UV254, koncentracija željeza, alkalitet, ukupna tvrdoća, elektrovodljivost i pH-vrijednost. Rezultati provedenih istraživanja ukazuju da su koagulanti FeCl3 i Fe(NO3)3 dali zadovoljavajuće rezultate, dok se koagulant FeSO4 pokazao nešto manje uspješnim posebice pri uklanjanju željeza.
Ključne riječivoda podzemne vode željezo organske tvari uklanjanje organskih tvari koagulacija i flokulacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Effect of groundwater pH value on coagulation process in drinking water treatment
Povjerenstvo za obranuLidija Jakobek
Mirna Habuda-Stanić
Ivica Strelec
Mirela Planinić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2012-07-12
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Groundwater is the most important source of drinking water in the eastern Croatian. The basic characteristics of groundwater in this area are high water hardness, elevated concentrations of iron, manganese, ammonium, arsenic, and organic compounds that affect drinking water and treatment processes of drinking water. In this research effect of pH (5, 5.5, 6, 6.5, 7, 7.5, 8 and 8.5) on three coagulant type (FeCl3, Fe(NO3)3 and FeSO4) by coagulation and flocculation processes was investigated. Coagulants were dosed at iron concentration of 4 mg/L and the samples were stirred in two steps. After 2 minutes mixing at 200 rpm, samples were mixed 10 minutes at 30 rpm. After conducted analyses, coagulants FeCl3 and Fe(NO3)3 showed satisfying results, while FeSO4 proved to be less effective, especially in iron removal.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)water groundwater iron organic matter removal of organic substances coagulation and flocculation
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:643189
PohranioSanda Hasenay