diplomski rad
Utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije

Tihomir Kovač (2010)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
Podaci o radu
NaslovUtjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije
AutorTihomir Kovač
Voditelj/MentorIvica Strelec (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj predobrade micelija plijesni Aspergillus flavus na učinkovitost ultrazvučne homogenizacije, te optimalne uvjete ultrazvučnog razbijanja kako bi se u potpunosti oslobodio unutarstanični sadržaj, a da pri tome ne dođe do denaturacije proteina i gubitka aktivnosti katalaze. Rezultati praćeni mikroskopskom analizom dezintegriranosti micelija, određivanjem količine proteina u ekstraktu te određivanjem aktivnosti katalaze u ekstraktu su pokazali kako je najučinkovitija predobrada micelija plijesni Aspergillus flavus kombinacija predrazbijanja micelija plijesni kvarcnim pijeskom i enzimske razgradnje stanične stjenke lizozimom pri punom ciklusu i najvišoj amplitudi ultrazvučne homogenizacije u trajanju od 5 minuta. Uz navedenu predobradu i uvjete ultrazvučne homogenizacije u ekstraktu i ispirku taloga je moguće dobiti oko 87% ukupne količine proteina, odnosno oko 88% ukupne količine aktivnosti enzima.
Ključne riječiplijesni Aspergillus flavus predobrada kvarcni pijesak lizozim ultrazvučna homogenizacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Influence of Aspergillus flavus mycelium pre-treatment on ultrasonic disintegration efficiency
Povjerenstvo za obranuLidija Jakobek
Ivica Strelec
Tomislav Klapec
Mirela Planinić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za biokemiju i toksikologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaProcesno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka procesnog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. proc.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2010-07-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Influence of Aspergillus flavus mycelium pre‐treatment on ultrasonic disintegration efficiency, as well as optimisation of ultrasonic disintegration conditions for complete release of intracellular components without protein denaturation and loss of enzyme activity was investigated. Results of ultrasonic disintegration monitored by microscopic analysis, protein quantification and determination of catalase activity has shown that optimal conditions for ultrasonic homogenisation of Aspergillus flavus mycelium are: pre‐treatment combination of quartz sand crashing and lysozyme degradation of cell wall followed by ultrasonic processing during 5 minutes at full cycle and maximal amplitude. Under such conditions of ultrasonic homogenisation extracts obtained after 5 minute homogenization and extract of sediment additionally homogenized for 2 minutes contained 87 % of total proteins, and 88 % of enzyme activity.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)molds Aspergillus flavus pre‐treatment quartz sand lysozyme ultrasonic disintegration
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:349419
PohranioIvana Šuvak