diplomski rad
Uklanjanje arsena iz vode aktivnim ugljenom pripravljenim od ljusaka lješnjaka

Ivona Ladan (2015)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
Podaci o radu
NaslovUklanjanje arsena iz vode aktivnim ugljenom pripravljenim od ljusaka lješnjaka
AutorIvona Ladan
Voditelj/MentorMirna Habuda-Stanić (mentor)
Sažetak rada
Milijuni ljudi danas troše vodu za piće u kojoj se arsen nalazi u povišenim koncentracijama, uključujući nekoliko lokacija na području istočne Hrvatske. Dugotrajna konzumacija vode za piće s povećanom koncentracijom arsena manifestira se povećanom koncentracijom arsena u krvi, kosi i noktima te inaktivacijom različitih enzima, a može uzrokovati i pojavu keratoza i raka pluća. Postoji niz poznatih tehnologija kojima se arsen može učinkovito ukloniti iz vode. Adsorpcija je jedan od najčešće primjenjivanih tehnologija uslijed njezine učinkovitosti, ali i ekonomičnosti. U radu ovom radu ispitana je mogućnost uklanjanja arsena adsorpcijom na aktivnom ugljenu pripravljenim od ljuske lješnjaka. Karbonizirana ljuska lješnjaka je prije ispitivanja aktivirana s 96 %-tnom sumpornom kiselinom. Učinkovitost uklanjanja arsena ispitana u ovisnosti o početnoj koncentraciji arsena, vremenu adsorpcije, mase adsorbensa, pH-vrijednosti i temperature. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da se najveće količine arsena uklanjaju pri povišenim temperaturama i manjoj početnoj koncentraciji arsena te pri dužem vremenu adsorpcije, na nižoj pH-vrijednosti i većim ispitanim masama adsorbensa.
Ključne riječivoda arsen aktivni ugljen adsorpcija lješnjak karbonizacija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Removing arsenic from water with active charcoal made from hazelnut's shells
Povjerenstvo za obranuDajana Gašo-Sokač
Mirna Habuda-Stanić
Maja Molnar
Mirela Planinić
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za primijenjenu kemiju i ekologiju
Katedra za kemiju i ekologiju
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjdiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambeno inženjerstvo
Akademski / stručni nazivmagistar/magistra inženjer/inženjerka prehrambenog inženjerstva
Kratica akademskog / stručnog nazivamag. ing. techn. aliment.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015-09-28
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Millions of people today consume drinking water that has a high concentration of arsenic, including several locations in Eastern Croatia. Long term using this kind of consumation of water with a high concentration of arsenices is manifested by an increased concentration of arsenic in blood, hair, nails, and the inactivation of various enzymes or by the appearance of keratosis and lung cancer. There is a number of known technologies to effectively remove arsenic from water. Adsorption is one of the most frequently used technologies due to its efficiency but also its thriftiness. In this paper, the possibility of removing arsenic adsorption on activated carbon prepared from hazelnut shells was examined. The carbonized hazelnut shell was activated with 96% concentrated sulfur acid before the test. The efficiency of the removal of arsenic was examined in relation of the initial arsenic concentration, the time of adsorption, the adsorbent weight, the pH-value and temperature. The results of this study showed that the largest amounts of arsenic are removed at elevated temperatures and lower initial concentration, at a longer time for the adsorption, at low pH values and at the end, with a higher weight of the adsorbent.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)water arsenic active charcoal adsorption hazelnut carbonization
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:064314
PohranioSanda Hasenay