završni rad
Proizvodnja hladno prešanog ulja chie (Salvia hispanica L.)

Marija Kovačić (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za prehrambene tehnologije
Podaci o radu
NaslovProizvodnja hladno prešanog ulja chie (Salvia hispanica L.)
AutorMarija Kovačić
Voditelj/MentorTihomir Moslavac (mentor)
Sažetak rada
Chia sjemenke (lat. Salvia hispanica) su plod biljke iz porodice Labiatea. Sjemenke sadrže 25- 30 % ulja i omega 3- linolenske kiseline. Proizvodnjom hladno prešanog ulja, prešanjem na kontinuiranoj pužnoj preši dobivena su tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Nakon prešanja uslijedilo je prirodno taloženje sirovog ulja i vakuum filtracija. Određeni su parametri kvalitete ulja: udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, netopljive nečistoće i udio vlage u ulju. Proizvedeno hladno prešano ulje chie je odlične kvalitete, a dobivene vrijednosti Pbr, SMK, voda i netopljive nečistoće su u skladu s Pravilnikom o jestivim uljima i mastima (NN 41/12).
Ključne riječiulje ulje chie
Naslov na drugom jeziku (engleski)The production of cold-pressed chia oil (Salvia hispanica L.)
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za prehrambene tehnologije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-01-18
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Chia (Salvia hispanica L.) is a plant of Labiatae family. Seeds contain 25 – 30 % oil and have omega – 3 linolenic fatty acid. The cold pressed chia oil was produced by pressing of chia seeds on a continued screw press, where three products are obtained: crude oil, oil sludge and cake. After the pressing, natural deposition of the produced crude oil and vacuum filtration was carried out. The oil quality parameters was also examined: peroxide number, free fat acids content, insoluble impurities, oil moisture. The cold pressed chia oil is excellent quality and the resulting values: peroxide number, free fat acids, water and insoluble impurities are in accordance with the rules.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)oil chia oil
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:499617
PohranioIvana Šuvak