završni rad
Funkcionalnost i dizajn pakiranja za mlijeko

Maša Šafranjević (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Katedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Ambalaža i pakiranje hrane
Podaci o radu
NaslovFunkcionalnost i dizajn pakiranja za mlijeko
AutorMaša Šafranjević
Voditelj/MentorLidija Jakobek (mentor)
Sažetak rada
Mlijeko je jedna od najvažnijih namirnica u prehrani ljudi. Nakon pakiranja glavni uzročnici promjena u mlijeku su kisik i svjetlost koji mogu prodrijeti u ambalažu te razvoj mikroorganizama. Ambalaža mora spriječiti te promjene. Mlijeko se pakira u staklenu, plastičnu i višeslojnu ambalažu. Sve ove vrste ambalaže moraju zaštititi mlijeko od promjena što ambalaži daje zaštitnu funkciju. Osim toga, ambalaža mora imati skladišno-transportnu, uporabnu i prodajnu funkciju. Za prodajnu funkciju bitan je dizajn ambalaže. Cilj ovog završnog rada bio je opisati mlijeko kao namirnicu, moguće promjene koje se mogu dogoditi tijekom skladištenja. Osim toga, cilj je bio opisati ambalažu za pakiranje mlijeka, funkcije ove ambalaže te utjecaj dizajna ambalaže na prodaju.
Ključne riječimlijeko ambalaža
Naslov na drugom jeziku (engleski)Functionality and design of milk packaging
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineKatedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Ambalaža i pakiranje hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-02-03
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Milk is one of the most important foodstuffs in the human diet. After packing, the main causes of changes in the milk are oxygen and light that can penetrate into a packaging as well as the development of microorganisms. The packaging must prevent these changes. The milk is packaged in glass, plastic and multilayer packaging. All these packaging types must protect the milk from the changes, which gives packaging a protective function. In addition, packaging must have the storage-transport, convenience and sale function. Packaging design is important for the sale function. The aim of this work was to describe milk and possible changes that may occur during the storage. In addition, the aim was to describe the milk packaging, the function of the packaging and the influence of the packaging design on the sale.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)milk packaging
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:284186
PohranioIvana Šuvak