Plan upravljanja istraživačkim podacima - Formuliranje, priprema i testiranje biopolimernih gelova kao nositelja bioaktivnih i hlapljivih komponenata u inovativnim funkcionalnim proizvodima
Please login to the repository to save this object to your list.
Title (croatian)
Plan upravljanja istraživačkim podacima - Formuliranje, priprema i testiranje biopolimernih gelova kao nositelja bioaktivnih i hlapljivih komponenata u inovativnim funkcionalnim proizvodima
Josip Juraj Strossmayer University of Osijek FACULTY OF FOOD TECHNOLOGY (Department of Food Technologies) (Sub-department of Fruits and Vegetables Technology)
Scientific / art field, discipline and subdiscipline
BIOTECHNICAL SCIENCES Food Technology
Description (croatian)
Cilj je projekta poboljšanje kvalitete tradicionalnih prehrambenih gelova poput džemova, marmelada, želea, voćnih namaza, voćnih punila. Uz tradicionalne prehrambene gelove, projektni će se tim baviti i istraživanjima razvoja novih, tzv. hidrogel enkapsulata koji imaju vrlo široku primjenu, osobito u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Hidrogelovi su vrlo korisni za daljnji razvoj „delivery by design“ koncepta. Hidrogel enkapsulati pripremat će se na bazi biopolimera u cilju uklapanja i zadržavanja aktivnih komponenata, u ovom slučaju fenolnih spojeva i hlapljivih komponenata. Fenolni spojevi poznati su po svojem pozitivnom učinku na zdravlje ljudi, dok su hlapljive komponente zaslužne za aromu prehrambenih proizvoda. Tako dobivene gel-strukture mogu se koristiti za razvoj inovativnih funkcionalnih proizvoda, ali i za poboljšanje postojećih proizvoda.
Number: IP-2019-04-5749 Title: Formuliranje, priprema i testiranje biopolimernih gelova kao nositelja bioaktivnih i hlapljivih komponenata u inovativnim funkcionalnim proizvodima Title: Design, fabrication and testing of biopolymer gels as delivery systems for bioactive and volatile compounds in innovative functional foods Acronym: bioACTIVEgels Leader: Mirela Kopjar Jurisdiction: Croatia Funder: HRZZ Funding stream: IP