završni rad
Primjena staklene ambalaže za pakiranje vina

Filip Stojanović (2016)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Katedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Ambalaža i pakiranje hrane
Podaci o radu
NaslovPrimjena staklene ambalaže za pakiranje vina
AutorFilip Stojanović
Voditelj/MentorLidija Jakobek (mentor)
Sažetak rada
Vino je proizvod koji se dobiva vrenjem grožđa ili grožđanog soka, jedno je od najpopularnijih alkoholnih pića današnjice. Vino je ujedno i kvarljivi proizvod te na njega utječu oksidacijske promjene koje uzrokuju smanjenje njegove kvalitete, a samim time dovode i do kvarenja. Vina se danas pakiraju u različitu ambalažu (polimerna ambalaža, metal, staklo), a najčešće u staklenu ambalažu. Staklena ambalaža je najbolji izbor za skladištenje vina jer staklo održava vino kvalitetnim i zadržava njegova nepromijenjena organoleptička svojstva. U ovom završnom radu cilj je bio prikazati primjenu staklene ambalaže za pakiranje vina.
Ključne riječivino ambalaža staklo
Naslov na drugom jeziku (engleski)Use of glass packaging for wine storage
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineKatedra za primijenjenu kemiju i instrumentalne metode
Ambalaža i pakiranje hrane
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2016-09-30
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Wine is a product made by grape or grapejuice fermentation. It's one of the most popular alcoholic beverages nowadays. Also, wine is an organic product and is affected by oxidation, which causes a decline in quality and finally the spoilage of wine. Wine is packed in many different types of packages (polymer, metal and most commonly glass). Glass packaging is the best choice for wine storage because glass perserves the wine quality and keeps its organoleptic attributes. The goal of this thesis was to present the use of glass packaging in wine.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)wine packaging glass
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:251011
PohranioIvana Šuvak