završni rad
Izmjenjivači topline u prehrambenoj industriji
završni rad

Marko Jovanovac (2014)
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Zavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
Podaci o radu
NaslovIzmjenjivači topline u prehrambenoj industriji : završni rad
AutorMarko Jovanovac
Voditelj/MentorAna Bucić-Kojić (mentor)
Sažetak rada
Izmjenjivači topline su uređaji koji se koriste za prijenos topline između dva ili više fluida (nosača topline) koji struje kroz njih u određenom smjeru. Kod izmjenjivača topline se temperatura svakog od fluida mijenja kako on prolazi kroz izmjenjivač, pa će se stoga mijenjati duž izmjenjivača i temperatura stjenke koja razdvaja fluide. Izmjenjivači topline se radi različitih tipova toka fluida dijele na istostrujne, protustrujne ta na one unakrsnog toka fluida. Na učinkovitost prijenosa topline i karakteristike izmjenjivača utječe i izbor materijala te oblik istih. Postoje tri tipa izmjenjivača topline s obzirom na konstrukciju: pločasti, cijevni i spiralni. Najveću primjenu u prehrambenoj industriji imaju pločasti izmjenjivači. Neke od prehrambenih industrija u kojima se primjenjuju izmjenjivači topline su: proizvodnja piva i vina, proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda, proizvodnja šećera itd. U proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda se koriste za procese zagrijavanja, hlađenja i slične druge procese.
Ključne riječiizmjenjivači topline prijenos topline prehrambena industrija
Naslov na drugom jeziku (engleski)Heat exchangers in food industry
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Ustrojstvena jedinica niže razineZavod za procesno inženjerstvo
Katedra za tehnološke operacije
MjestoOsijek
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOTEHNIČKE ZNANOSTI
Prehrambena tehnologija
Inženjerstvo
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjpreddiplomski
Naziv studijskog programaPrehrambena tehnologija
Akademski / stručni nazivsveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) inženjer/inženjerka prehrambene tehnologije
Kratica akademskog / stručnog nazivauniv. bacc. ing. techn. aliment.
Vrsta radazavršni rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2014-02-05
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Heat exchangers are devices that are used to heat transfer between two or more fluid (heat carrier) that the current through them in a particular direction. In the heat exchanger the temperature of each fluid changes during its flow through the heat exchanger, as well as temperature of wall that separates the fluids. Heat exchangers can be classified on the basis of the direction of fluid flow on those with parallel-flow, cross-flow and countercurrent. The efficiency of the heat transfer and of heat exchangers characteristics depends on their construction materials and shape. There are three types of heat exchangers with respect to the construction: plate, pipe and spiral exchangers. Heat exchangers find application in many food industries, particularly in production of beer and wine, milk and dairy products, and sugar.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)heat exchangers heat transfer food industry
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad u otvorenom pristupu
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:109:229679
PohranioSanda Hasenay