Abstract | Šećer je neizostavan sastojak hrane, međutim pretjerana konzumacija istoga uzrokuje brojne štetne učinke za organizam, kao što su debljanje, pojavu karijesa, dijabetesa itd. Saharoza je od davnina poznata kao najviše upotrebljavani šećer u kućanstvu i u industriji. Međutim, u današnje vrijeme ljudi i industrija posežu za alternativnim prirodnim i umjetnim šećerima, kako zbog boljih tehnoloških svojstava, tako i zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. Jedni od nutritivnih sladila su i polioli, koji imaju 50 % manju energetsku vrijednost od saharoze te se zbog toga mogu kombinirati s drugim niskokaloričnim sladilima što rezultira ukusnim manje kaloričnim proizvodima. Zbog niza dobrih karakteristika kao što su stabilnost pri visokim temperaturama, ugodan i neutralan okus, otpornost na djelovanje bakterija, polioli se, osim kao sladila, upotrebljavaju kao emulgatori, krioprotektori, sredstva za stabiliziranje i vezanje vlage. Najčešće upotrebljavani su isomalt, laktitiol, maltitiol, manitol, sorbitol, ksilitol i eritrol, koji su opisani u ovome radu. |
Abstract (english) | Sugar is an infallible food ingredient, however the exaggerated usage of latter causes numerous harmful effects for the organism, such as obesity, caries appearance, diabetes etc. Sucrose has been always known as the most used sugar in domestic and industry activities. However, nowadays people and industry take alternative species of natural and artificial sugars because of better technologic properties and less nutritious and calorie value. One of the nutritious sweeteners is polyol which has 50% less energy value than sucrose, thus they can be combined with other low-calorie sweeteners which results low-calorie, but tasty products. Because of series of good characteristics such as stability at high temperatures, pleasant and neutral taste, resistance against bacterial activities, polyols are used, besides as sweeteners, as emulgents, cryoprotectans and as a medium for stabilization and connection of humidity. The most used are isomalt, lactitiol, maltitiol, mannitol, sorbitol, xylitol and erytrol, which are elaborated in this research. |