Abstract | Šećer koji se dobije u proizvodnji iz šećerne repe je iznimno važna sirovina koja se koristi u svakodnevnoj upotrebi. Proces proizvodnje šećera iz šećerne repe je iznimno tehnološki složen postupak, koji se sastoji od: prijema i skladištenje šećerne repe, suhog čišćenja repe, transporta repe, odvajanja nečistoća, pranja repe, rezanja repe, ekstrakcije šećera iz šećerne repe, čišćenja difuznog soka, predalkalizacije, alkalizacije, prve saturacije, druge saturacije, završne saturacije, sulfitacije, uparavanja soka i kristalizacija šećera. Osim glavnog proizvoda, a to je šećer, dobiju se i nusproizvodi u proizvodnji šećera koji se mogu koristiti u različite svrhe. Melasa je sirup koji se može koristiti pri proizvodnji alkohola, kvasca, smeđeg šećera ili kao zamjena za šećer. Repini rezanci su nusproizvod koji zaostaje u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe, a zbog svojih karakteristika i energetske vrijednosti može se koristiti u prehrambenoj industriji. Zbog velikog sadržaja prehrambenih vlakana, koji iznosi oko 75 %, rezanci se mogu koristiti u pekarskoj proizvodnji i u proizvodnji finih pekarskih proizvoda. Cilj rada je bilo prikazati nastanak repinih rezanaca kroz postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe i opisati svojstva, preradu i primjenu repinih rezanaca. |
Abstract (english) | Sugar obtained in the processing of sugar beet is an extremely important raw material used everyday. The process of sugar production from sugar beet is an extremely technologically complex process, which consists of: reception and storage of sugar beet, dry cleaning of beets, transport of beets, separation of impurities, washing of beets, cutting of beets, sugar extraction from sugar beets, cleaning of diffuse juice, prealkalization, alkalization, first saturation, second saturation, final saturation, sulfitation, juice evaporation and sugar crystallization. In addition to the main product, which is sugar, there are also by-products in the production of sugar that can be used for various purposes. Molasses is a syrup that can be used in the production of alcohol, yeast, brown sugar or as a substitute for sugar. Sugar beet pulp is a by-product that lags behind in the process of sugar production from sugar beet, and due to their characteristics and energy value can be used in the food industry. Due to the high content of dietary fiber, which is about 75%, sugar beet pulp can be used in bakery production and in the production of fine bakery products. The aim of this study was to show the formation of beet pulp through the process of sugar production from sugar beet and to describe the properties, processing and application of sugar beet pulp. |