Paginacija
-
-
Utjecaj tehnoloških parametara, dodataka i mikrobne populacije na kvalitetu Slavonskog kulena
-
Kristina Suman Uzorcima slavonskog kulena pripremljenim s različitim masenim udjelima kuhinjske soli i različitim vrstama dodanih starter kultura ispitane su promjene sastava mikrobne populacije te su uspoređeni učinci dodatka autohtone mikrobne populacije (Lactobacillus curvatus C1, Lactobacillus plantarum 1P, Leuconostoc mesenteroides MK1 i Staphylococcus xylosus K1), izoliranih iz 5 gotovih uzoraka slavonskog kulena i komercijalne starter kulture (Lactobacillus sakei, Staphylococcus carnosus i...
-
-
Adsorpcija fenolnih i hlapljivih komponenata sokova višnje i maline na celulozu te stabilnost formuliranih kompleksa
-
Josipa Krezić Liofilizirani kompleksi celuloza/malina i celuloza/višnja pripremljeni su kompleksiranjem (15 ili 60 minuta) celuloze i soka maline odnosno soka višnje. Udio celuloze je varirao (2,5%, 5%, 7,5% i 10%) dok je količina sokova maline odnosno višnje bila konstantna. Pripremljenim kompleksima određen je udio adsorbiranih fenola, antocijana, proantocijanidina i hlapljivih komponenata, te antioksidacijska aktivnost, parametri boje i strukturne promjene na celulozi nakon adsorpcije komponenata...
-
-
Antioksidativni kapacitet meda i promjene tijekom procesiranja i skladištenja
-
Ivana Flanjak Svrha rada bila je karakterizirati odabrane vrste meda (kesten, kadulja, bagrem i medljikovac) s obzirom na antioksidativni kapacitet te ispitati mogućnost korištenja antioksidativnog kapaciteta u identifikaciji botaničkog podrijetla meda. U cilju razumijevanja antioksidativne sposobnosti meda ispitana je povezanost antioksidativnog kapaciteta s fizikalno-kemijskim parametrima kakvoće meda. Osim toga, ispitan je utjecaj procesiranja i skladištenja na antioksidativni kapacitet i s njim...
-
-
Arsen u podzemnoj vodi osječkog vodocrpilišta i oksidacija arsenita pri kondicioniranju vode
-
Željka Romić Monitoringom kakvoće podzemne vode crpilišta osječkog vodovoda, polučio se uvid u kakvoću vode izvorišta u opsegu dubine 30-180 m. Tijekom vremena kakvoća podzemne, nepreradene vode u fizičko-kemijskom i mikrobiološkom pogledu značajnije se ne mijenja, te je njen sastav uzrokovan geološkim uvjetima vodonosnika.
U ovom radu provedena je karakterizacija pojavnih oblika arsena [As(III), As(V)] na određenim dubinama vodonosnih slojeva. Arsen na crpilištu Vinogradi uglavnom je u...
-
-
Inhibicija lipooksigenaze derivatima kumarina, rodanina i tiazolidindiona
-
Melita Lončarić Cilj ovog rada bio je razviti zelenu metodu za sintezu derivata kumarina, rodanina i tiazolidindiona primjenom niskotemperaturnih eutektičkih otapala na bazi kolin-klorida te ispitati njihovu biološku aktivnost. Za svaku grupu spojeva odabrana je modelna reakcija koja je provedena u 20 različitih niskotemperaturnih eutektičkih otapala, te je na temelju najvišeg iskorištenja odabrano najpogodnije otapalo za daljnju sintezu. Za sintezu derivata kumarina najpogodnijim otapalom pokazao se...
-
-
Izloženost hrvatske populacije slobodnom i maskiranim oblicima deoksinivalenola
-
Martina Jurković DON je jedan od najčešćih trihotecena u hrani, koje uglavnom proizvodi plijesan Fusarium graminearum. Cilj istraživanja bio je odrediti ukupnu izloženost DON-u i derivatima na temelju podataka o konzumaciji namirnica i rezultatima LC-MS/MS analiza ključnih proizvoda. Analizirane su i koncentracije nepromijenjenog DON-a i glukuronidnih metabolita u uzorcima urina prikupljenim od 49 ispitanika. Svrha je bila odrediti utjecaj tipa prehrane (veganskog, lakotoovovegetarijanskog i...
-
-
Izoliranje, modificiranje i karakteriziranje škroba pšenice
-
Đurđica Ačkar Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj sorte na svojstva škroba pšenice: želatinizaciju, retrogradaciju, kapacitet bubrenja, indeks topljivosti, boju škroba, bistroću škrobne paste, reološka svojstva paste, udio rezistentnog škroba, stabilnost paste tijekom ciklusa zamrzavanje – odmrzavanje i čvrstoću škrobnog gela, provesti kemijsku modifikaciju škroba epiklorhidrinom u udjelima 0,1, 0,3 i 0,5 % (s.tv. škroba) i smjesama dikarboksilnih kiselina (jantarna, glutarna, adipinska...
-
-
Karakterizacija katehinskih spojeva u zelenim i crnim čajevima primjenom elektrokemijskih metoda
-
Ivana Novak U ovome radu ispitivano je voltametrijsko ponašanje galne kiseline (GK) i glavnih katehinskih spojeva ili katehina [epigalokatehin galat (EGCG), epigalokatehin (EGC), epikatehin (EC) i epikatehin galat (ECG)] prisutnih u zelenim i crnim čajevima. Također, razvijena je nova elektroanalitička metoda za karakterizaciju katehina u vodenim ekstraktima odnosno suhom lišću zelenih i crnih čajeva. Podaci o katehinskom profilu zelenih i crnih čajeva dobiveni su primjenom tekućinske...
Paginacija