Pages
-
-
"Šarena prehrana" - funkcionalna prehrana
-
Josipa Rukavina Funkcionalna prehrana uvelike je postala glavna smjernica zdravog života. Posljednjih godina povećano je zanimanje potrošača kao i prehrambene industrije za funkcionalnu prehranu i njenu dobrobit u održavanju ljudskog zdravlja. Mišljenje da zdrava i raznolika prehrana imaju veliku ulogu u sprječavanju tako i liječenju bolesti opće je prihvaćeno. U radu je dana raznolika ponuda zdrave i uravnotežene prehrane kroz različite vrste prehrana, kao i uvid u sve dobrobiti raznolike...
-
-
Acetiliranje i karakteriziranje škroba iz pšenice i krumpira
-
Ines Matas Škrob se koristi kao dodatak u proizvodnji različitih prehrambenih proizvoda u svrhu ugušćivanja, zadržavanja vode, za postizanje određene teksture i dr. Utjecaj dodatka škroba ovisi o strukturi škroba, omjeru amiloze i amilopektina te njihovoj interakciji sa drugim komponentama tijekom želatinizacije i retrogradacije. Ciljevi ovoga istraživanja bili su: (a) prirediti acetilirane škrobove pšenice i krumpira dodatkom 8 % acetanhidrida, (b) istražiti reološka i termofizikalna...
-
-
Adicijske reakcije na karbonilne spojeve
-
Vedrana Božik Ugljik, najzastupljeniji atom u organskim molekulama je sa svojim mnogim svojstvima veoma značajan za rasprostranjenost i raznolikost cjelokupnog života na Zemlji. U ovom radu je obrađeno njegovo svojstvo vezanja s drugim ugljikovim atomima i stvaranje novih ugljik-ugljik veza. U radu su opisane općenite adicijske reakcije na dvostruku ugljik-kisik vezu u karbonilnim spojevima. Eksperimentalni dio rada opisuje dvije sinteze, sintezu trifenilmetanola pomoću Grignardova reagensa te...
-
-
Aditivi u hrani
-
Veronika Brkan Aditivi su različite tvari ili smjesa tvari koje se dodaju hrani kako bi se poboljšala određena svojstva. Neizbježan su sastojak hrane i danas se u prehrambenoj industriji koristi nekoliko tisuća različitih aditiva. Mogu imati funkciju konzervansa, antioksidansa, poboljšavati senzorska svojstva, te mnoge druge funkcije koje će se opisati u ovom radu. Uporaba aditiva ima svoje dobre i loše strane. Poboljšanje kvalitete i trajnosti proizvoda, olakšana priprema
hrane i poboljšani...
-
-
Aditivi za mesnu industriju
-
Tihomir Kušević Prehrambeni aditivi su tvari poznatog kemijskog sastava koje se ne konzumiraju kao hrana niti su tipičan sastojak hrane, a dodaju se hrani u svrhu poboljšanja njenih svojstava i učinka. Postoji više vrsta aditiva koji se koriste u mesnim proizvodima. Konzervansi (nitrati i nitriti) široko se primjenjuju u mesnoj industriji. Riječ je o aditivima koji sprječavaju infekcije, intoksikacije i kvarenje mesnih proizvoda te povećavaju njihovu trajnost. Važno je spomenuti da su nitriti, u...
-
-
Adsorpcija antocijanina na ß-glukan
-
Kristina Beljan Antocijanini su spojevi koji se nalaze u aroniji, pripadaju skupini polifenolnih spojeva, a pokazali su biaktivna svojstva. Na njihove bioaktivnosti mogu utjecati interakcije s vlaknima kao što je β-glukan te ih je zbog toga potrebno istražiti. U tu svrhu može poslužiti istraživanje procesa adsorpcije antocijanina na β-glukan. U ovom radu istražena je adsorpcija antocijanina iz aronije na β-glukanu, a sam proces analiziran je jednadžbama Frenudlichove i Langmuirove adsorpcijske...
-
-
Adsorpcija derivata kvercetina na ß-glukan
-
Šima Kraljević Zadatak ovog rada bio je provesti eksperimente adsorpcije između β-glukana i odabranih derivata kvercetina: kvercetin-3-glukozida, kvercetin-3-galaktozida te kvercetin-3-ramnozida. Koncentracija neadsorbiranih derivata kvercetina nakon uspostavljanja ravnoteže (ce) određena je pomoću Folin-Ciocalteu metode. Izračunat je adsorpcijski kapacitet (qe). Eksperimentalni rezultati (ce i qe) su obrađeni nelinearnim i linearnim adsorpcijskim modelima (Freundlich, Langmuir i...
-
-
Adsorpcija diklofenaka na aktivne ugljene
-
Katarina Matanović Prisutnost farmaceutika u vodenom okolišu i njihov potencijalni negativni utjecaj na ekosustav privukla je veliku pozornost znanstvenika. Upotreba farmaceutskih spojeva kod potrošača je u porastu, a njihovo nepotpuno uklanjanje tijekom pročišćavanja otpadnih voda dovodi do onečišćenja vodenih sustava. Metode koje se koriste za uklanjanje diklofenaka iz vode, između ostalog, uključuju i adsorpciju. Stoga je u ovom radu ispitana učinkovitost uklanjanja diklofenaka adsorpcijom na...
-
-
Adsorpcija fenola aronije na citrus vlakna
-
Ivana Balen Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost primjene citrus vlakana kao nosioca fenolnih komponenti te karakterizacija dobivenih kompleksa. Kompleksi citrus vlakna/fenoli aronije su bili pripremljeni kompleksiranjem (15 minuta, sobna temperatura) citrus vlakna i soka aronije. Udio citrus vlakana je varirao (1, 2, 3 i 4%) dok je količina soka aronije bila konstantna. Pripremljenim kompleksima odredio se je udio adsorbiranih fenola, proantocijanidina i antocijana gdje je utvrđeno da se udio...
-
-
Adsorpcija fenola aronije na kompleks citrus vlakna/guar
-
Klara Vidas Cilj ovog završnog rada bio je utvrditi mogućnost primjene kombinacije citrus vlakana i guara (CG) kao adsorbensa odnosno nositelja fenolnih komponenti soka aronije. U tu svrhu pripremljena su tri kompleksa CG/fenoli aronije, a razlika između navedenih kompleksa je u primijenjenoj količini vlakana prilikom pripreme odnosno kompleksiranja (1 %, 2 % i 3 %). Primjenom najniže količine nosača utvrđena je najveća adsorpcija ukupnih fenola, proantocijanidina i antocijana. Ujedno su ti...
-
-
Adsorpcija fenola aronije na kompleks citrus vlakna/ksantan
-
Kristina Presečan U ovom radu ispitivala se je mogućnost pripreme bioaktivnoh dodataka hrani na bazi citrus vlakna/ksantana i fenola aronije. Dobiveni kompleksi su se međusobno razlikovali u količini dodanog vlakna dok je količina soka aronije bila konstantna. Na kompleksima su utvrđeni adsorbirani fenoli, proantocijanidini i antocijani. Također su određeni parametri boje i antioksidacijska aktivnost. Najveća adsorpcija ukupnih fenola, proantocijanidina i antocijana na kompleks citrus vlakna/ksantan...
Pages